Szkorbut – jedna z chorób, wywołana brakiem witaminy C. O ile dawniej była to choroba powszechnie dotykająca ludzi, przede wszystkim żeglarzy, o tyle teraz pojawia się stosunkowo rzadziej i jest inaczej nazywana. Naturalna witamina C występuje przede wszystkim w świecie roślin – rzadko kiedy można ją znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jej bogatym źródłem są cytrusy, przede wszystkim cytryna, choć spore jej ilości zawiera także… cebula. Należy pamiętać o tym, że jednym z największych prozdrowotnych mitów jest ten o piciu herbaty z cytryną. Wówczas dochodzi do wytworzenia szkodliwego glinu, gdy zalejemy herbatę wrzątkiem, a następnie dodamy do niej cytryny. Należy poczekać chwilkę, aż herbata ostygnie, dopiero wtedy dodać kwaśnego soku. Przed jego dolaniem należy także wyjąć torebkę z herbatą. Naturalna witamina C ginie w zbyt wysokich temperaturach.